Min första helg som artonåring

Tjohoo! Vilken fin helg. Har spenderat den med min fina vän Malin. Igår gick vi på stan och kikade. Känns som att man gör det en hel del nuförtiden. När hungern bet tag i oss när vi vandrade runt där, bestämde vi oss för att äta på Donken. Det, mina damer och herrar, var längesedan. Men gott, det var det allt.
Efter detta blev vi alldeles matta, och tog oss hem till mig där vi lade oss och sov. För första gången kunde vi slappna av i varandras närvaro, alltså, unvika att prata, och somna. På riktigt. Jag vet inte hur många gånger vi varit supertrötta och lagt oss. Och, när vi väl gjort det, så har vi alltid haft massor att snacka om. Men igår (det kanske var Donk-matens fel) var vi verkligen helt matta.
Efter flera timmars slöande tog vi oss ner till kulturhuset för att utnyttja att det faktiskt är (eller, var) filmfestival. Och, vilken film sen. Det var nog ta mig sjutton den skummaste film jag sätt. Helt filmad med mobilkamera. Den var liksom sorglig, rolig, (väldigt) äcklig, tragisk och... ja, helt enkelt väldigt annorlunda.
Och. Idag införskaffade jag mig en underbar, alldeles burrig kofta. Det är nästan så att man blir lite förälskad.

I'm 18

Hurra! Nu är jag arton år fyllda. Gårdagen blev mycket fin. Vaknade av sång, prinsesstårta och presenter. Sedan bar det av till skolan, där jag möttes av ännu  mer sång. Sedan blev jag bjuden på tidernas godaste chokladtårta i rådhusparken, och fick en hel drös fina presenter. Sedan spanade vi runt lite på stan. Efter det satte jag mig på bussen hem, där jag tänkt att  ladda inför kvällen. Först blev det restaurang, där maten var utsökt och där fick jag också mitt allra första glas rosévin. Sedan blev det film. Across the universe. Utebio. Kan det bli ett bättre avslut på en bra dag? Tror knappast det.

Och så var det igång igen

Jahopp. Det var det. Första dagen avklarad. Och bara knappt ett år kvar. Och, jag har en mycket stark känsla inom mig som säger att det kommer bli mycket bra. Eller kanske mer än så. Efter att jag fått mitt schema, som jag fick idag, kan jag faktiskt inte säga mycket annat. Inte när det gäller det i alla fall. Visserligen beror det på hur man ser på det. För att, jag har knappt några lektioner. Jag klämde nog minsann in det mesta i tvåan, så nu var det inte mycket kvar. Så imrgon, till exempel. Då har jag religion halv tio. och så håller vi på till kvart i elva, och sedan... är dagen slut. Här får man belöning för allt slit man lade ner förra året. Vilken känsla.
Idag har jag, efter dagens besök i skolan, varit med Adam. Knaprat riskakor, och sedan varit en sväng på Ikea. Och på tal om det. Igår droppade min trogne vän Ikeakatalogen ner på dörrmattan. Vilken lycka! Låg och bläddrade hela kvällen. Nästan. Nej, nu blir det Projekt runway.

En riktigt, riktigt skön söndag

Idag, äntligen (!) har jag (eller frisören) klippt av tre centimeter av mitt slitna hår. Känns riktigt, riktigt skönt. Och fräscht. Hade med mig Sophie som stöd. Det kändes tryggt och trevligt.
I torsdags kväll, runt tio sådär, kom jag hem från Stockholm. Efter fem timmar (eller mer, den var till och med sen) på en fullsatt buss, med mild kramp i ryggen anlände jag till lilla Jönköping. Ingen trevlig resa direkt. Eftersom att bussen var så full, tvingades jag att sätta mig brevid en tjock överklassgubbe, som hade världens mest obehagliga andedräkt. Och som snarkade. Att säga att det var skönt att vara hemma måste nog vara en grov underdrift. Nog om detta.
Nu återstår bara två hela dagar. Sedan är det skola som gäller. Har lite blandade känslor inför detta. Som alltid. Men tredje året. Jag tror (eller hoppas) verkligen att det blir bra. Och att mirakel sker, så att jag helt plötsligt kommer på vad jag vill göra sen.
Denna söndag har varit den bästa på länge. En sån där riktigt skön söndag. Den har liksom varit precis så som söndagar ska vara. Förutom mitt besök hos frisören så har jag gjort sådant som man liksom behöver ibland. Läst massor, sett två avsnitt av "Gossip girl", sorterat en massa tidningar, druckit te och ätit muffins. Och så, som pricken över i:et, har jag lyssnat på denna underbara melodi:
För en lång lång tid - Håkan Hellström. Ack, så vackert!


Fortfarande sommarlov

Idag har jag varit med min vän Emma. Emma nummer två, eller Lill-Emma även kallad. Vi vandrade runt på stan i regnet och sedan besökte vi ett solarium här i krokarna. Eller, vi satt där och läste tidningar. Sola solarium, det är nog något jag (man ska aldrig säga aldrig, men) aldrig kommer att göra. Det verkar så oerhört obehagligt. Ligga och klämmas i en liten låda. Nej tack!
Har även köpt biljetter till min lilla Stockholmsresa. Så, på måndag 16.35 bär det av! Och innan dess ska jag ha lagt in massvis med musik i Ipisen, hittat ett flertal bra böcker att ta med och köpt några spännande tidningar. Ska nog hinnas med. Och. Nu ikväll såg jag Flashdance. Åh, vad jag skulle vilja kunna dansa.


Fredag


Bilder från http://www.szenfeld.com/

Idag är det fredag. Och om tre veckor är jag arton, Jag blir lika chockad varje gång denna tanke slår mig. Körkortet som många förknippar med denna ålder känns ganska långt bort. Och, jag verkar vara den enda som inte stressar för detta. Jag bor liksom, nästan, mitt i stan, så vad ska jag ha körkort till? Just nu känns det i alla fall så. Men, att kunna ta sig en spontan resa sådär som man bara kan göra om man ha körkort (att ha bil kan ju också vara bra) verkar ju mycket trevligt. Men, i alla fall. Måndag den artonde ska jag gå körkursen. Hurra! Nu är jag i alla fall ett steg närmre. Och, jag tror faktiskt att jag kan bli mer peppad när jag vet att jag får köra.
På måndag bär det av till Stockholm, där jag ska vara barnvakt åt mina fina, små kusiner. Det ska bli riktigt spännande, och kul. Resan är ju faktiskt halva nöjet. Jag är nog en av de få som faktiskt tycker om att åka buss. Jag är inget stort fan av korta resor, som några hållplatser in till stan, men att åka iväg med buss och liksom hinna slappna av, läsa en bok, och trycka i sig massor av godis, det är min grej. Fast, lite överdrivet är det allt med fyra och en halv timma. Tre, det skulle varit lagom.

Regn, regn och åter regn

Idag har det (om någon har lyckats undvika det) verkligen regnat hela dagen lång. Jag, som faktiskt gillar regn (i alla fall lite då och då, då har man en perfekt ursäkt till att stanna inne hela dagen) firade detta med att läsa i massor, kolla på bra tv-serier och äta chips och annat onyttigt. Passade även på att städa min garderob, något som jag skjutit upp hela lovet. Men nu är den så fin och prydlig. Jag ställde in små fina korgar, så nu kommer jag nog kunna lyckas hitta vad jag letar efter på morgnarna.
Skrev även en liten inköpslista för hösten som snart kommer. Är inget stor fan av denna årstid alltid, men när det väl kommer till kläder så är det inte helt fel. Grå, burriga koftor. Ack, så skönt! Så, imorgon ska jag och Sophie dra oss upp till a6 (där vi inte varit på evigheter) och spana in höstkläderna. Jag ska även köpa en fin bok där jag ska klistra in alla mina urklippta Nemi. Det kommer bli väldans fint. Lika bra att vara lite konstnärlig också när jag ändå är i farten. Jag måste förbereda mig lite inför bild & form-kursen som jag lustigt nog ska gå i höst. Det kommer nog bli... givande.

Funderingar

Igårkväll kom jag hem från ön i Blekinge, efter åtta dagar av sol, bad och andra trevligheter. Men en dag blev jag lite trött på (trodde aldrig jag skulle säga detta denna sommar) den gassande solen. Så, då satte jag mig ner och funderade. Så, här är mina funderingar från den 29:e juli 2008:

Just nu befinner jag mig på en ö, i Blekinges underbara skärgård. Tre veckor återstår av mitt totalt nio veckor långa sommarlov. Och jag ställer mig frågan jag alltid ställer mot slutet av långa ledigheter. Vart tog det vägen? Men sedan, när jag tänker till lite, så vet jag ju att jag faktiskt knappt haft en tråkig sekund under lovet. Eller, nåja, jag har i alla fall inte haft en enda dag då jag absolut inte haft någonting alls att göra. Men varför får man ändå den här känslan? Den där känslan som tynger ner magen till marken och som trycker till hjärtat så att allt bara känns trist.

 Jag tror helt enkelt att vi glömmer bort att bara vara. Vi är så upptagna av att tänka på hur många dagar, veckor, eller ja, vad som helst, som är kvar av ledigheten. Och så fort vi glömmer att räkna, då bara springer tiden väg med oss. Jag har faktiskt försökt att inte tänka så mycket på denna stressfaktor. Fast nu sitter jag ju ändå här, med chocken om att det bara är några veckor kvar. Men så slår det mig igen. Tre veckor. Hade man gått i skolan hade ju detta känts som en evighet. Och det är ju nästan vad det är också. Tänk, sportlovet är bara en, och det brukar man hinna med massor på. En massa skidåkning i alla fall, så varför inte bara slappna av?

Under tiden här på ön så har jag faktiskt bara slappnat av. Jag har njutit av det vackra vädret som jag (och kanske resten av Sveriges befolkning) aldrig trodde skulle anlända denna sommar. Jag har åkt båt (och lärt mig att köra ganska hyfsat själv). Jag har suttit och ätit underbar tonfisksallad på en annan ö här i skärgården, full med döda fåglar (ön alltså, inte salladen). Jag har träffat en av mina bästa vänner, Anna och tältat, varit så rädd att jag nästan rent av trott att jag skulle dö av en hjärtattack och så har jag bara gått och filosoferat. Och vad kan egentligen vara bättre än detta? Men det är när tanken slår mig att detta sommarlov, det är mitt allra sista, som jag blir som mest orolig. Och så fort denna tanke slår mig, så blir jag alldeles matt. Då sipprar tankarna iväg på allt som jag borde göra, bara för att man ska ha det gjort under något av sina alla sommarlov. Men när jag tänker på allt jag gjort på allt mina sommarlov så förstår jag inte hur jag ens kunnat tänka tanken. Jag har ju gjort massor.                            

I höst börjar jag alltså mitt sista (!) år på gymnasiet. Och det känns verkligen inte som två år sedan då jag for iväg till min första dag på Per Brahe. Jag blir alldeles varm av att tänka på att det blev så rätt. Jag kan inte tänka mig ett enda program som skulle ha kunnat passa mig bättre. Jag kan inte ens tänka tanken på att jag skulle ha gått något annat. Det känns rent av absurt (fint ordval).  Men vad händer sen? När de allra sista (och förhoppningsvis höga) betygen är satta och själva studentdagen är slut? Folk brukar säga att man ska ta de tankarna sen, men, vad tjänar det egentligen till? Snart står jag där i slutet att vårterminen 2009, helt ovetande om vad jag vill välja att göra med mitt liv. Vad hände med de självklara tankarna man hade när man var liten? För då visste man ju precis vad man ville bli. Eller, jag gjorde, i alla fall. Jag hade helt klart för mig att jag skulle bli inredningsarkitekt. Ja, inredningsarktekt, det skulle jag bara bli. Och visst, mitt intresse för inredning har knappast minskat under åren, men ändå har jag insett att det kanske ändå inte riktigt är min grej. Inte att arbeta med i alla fall. Matte är ju en av huvudingredienserna i arkitektyrkena och matte är faktiskt det enda som jag tycker är riktigt, riktigt tråkigt. Och svårt.

När jag insåg detta för första gången, att det inte var detta jag ville bli, var det dags att tänka om. Länge var jag inne på att bli psykolog (och det är jag väl fortfarande lite). Men nu har det bara tagit stopp. Svensklärare vore något, det har jag tänkt en väldig massa gånger, men ändå. Ska jag, efter att ha gått och studerat själv i en himla massa år, återvända till skolsalarna för att sedan själv stå där och lära ut (tja, ska vi säga) satsdelar? Tanken låter inte så lockande, även om det är ett av mina favoritämnen själv. Nu. Och så har jag tänkt på att bli journalist också. Men efter att ha gått en supertrist kurs i skolan blev jag alldeles avskräckt. Det var ju inte alls vad jag hade tänkt mig. Så nu sitter jag här. Med noll koll, och ett år tills jag ska veta. Eller, nej. Mindre än det. Om ett år ska jag helst ha hittat ett jobb så jag kan spara ihop lite pengar till någon resa innan jag påbörjar nästa liv. Arbetslivet. Men först: sommarlov.

RSS 2.0