Farmors goda tårta

image55

Igår på minijulfirandet bjöds vi på en utsökt tårta, bakad av farmor. Snäll som hon är, farmor alltså, mailade hon receptet till mig. Långt var det, men det är det värt! Jag vet inte riktigt om man vågar sig på detta, dock. Men jag tror jag ska försöka ändå. Måste också tillägga att tårtan var mycket snyggare än den ser ut på bilden. Den såg riktigt proffsig ut, till och med.
Nu ska jag äta soppa. Och nybakt bröd. Farväl!

Fruktflan
(En mycket lättgjord och vacker "tårta" med läcker fyllning och färska
frukter. Så presenteras den i boken)

Receptet nedan räckte på Annandagen till oss 11 personer och en hel
del åt 2 bitar och ändå blev ungefär en bit över)
Jag tog en rund låg form med löstagbar botten (30 cm diameter). Anna
säger att man kan använda långpanna också men då kan man nog inte
stjälpa upp den på ett fat. Fast det blir ju enklare men inte så
vackert.

Sätt på ugnen på 200 grader och smörj formen med margarin
Sedan gör man själva botten (det är det enda som ska vara i ugnen):
300gr margarin (smör blir alltid ännu godare)
7,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl strösocker

Smält smöret och låt det svalna. Blanda allt det andra i en bunke och
häll över det avsvalnade smöret. Blanda ihop degen ordentligt. Platta ut
degen med tummarna i formen och se till att kanterna blir täckta av deg.
Grädda 20-25 min. Låt kallna helt. Stjälp upp den på ett stort runt fat
om du valt att göra den i en form med avtagbar botten. Så här långt kan
man förbereda dagen innan.

Gör fyllningen:
4 dl creme fraiche (inte lättvarianten) eller hälften c f och kesella (
det gjorde jag därför det var vad som fanns i kylskåpet)
1 ½ matsked vaniljsocker
ca 1 ½ dl siktat florsocker

Rör ihop . Smaka om det behövs mer vs eller fs
Bred ut över hela botten

Nu kommer turen till frukten som läggs ovanpå fyllningen i ett snyggt
mönster och trycks ner lite försiktigt. Här kan man ta vad man har
eller får tag i och använda fantasin. Jag tog en banan som jag delade på
längden i tre långa bitar, 2 clementiner i klyftor,2 kiwi i skivor, lite
halva vindruvor (pilla ut kärnorna om det finns några) några djupfrysta
hallon och björnbär och la dit några stjärnanis för dekoration. Det
snyggaste blir om man har frukt och bär med lite olika färger.Men som
sagt allt är möjligt carambola i skivor blir snyggt, halva jordgubbar
också

Sist kommer finessen som gör att det serså där glansigt och proffsigt
ut: Ta aprikosmarmelad och rör ut med lite vatten om den är hård . Värm
den lite i mikron och pensla försiktigt med brödpensel den lätt
avsvalnade marmeladen över hela tårtan Till min tårta gick det åt ca
150gr eller ungefär 1 dl. Det finnns helt slät aprikosmarmelad utan
bitar i affären. Apelsinmarmelad utan bitar går lika bra eller äppelgelé

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0